Home
Brijoni Adventure Race – poročilo Reviewed by Momizat on . Besedilo: Janez Korošec Fotografija: Dejan Hren in SRK Pulz (z dovoljenjem) Organizacija: SRK Pulz (Denis Mirković)   V soboto, 16.septembra 2016 smo bili Besedilo: Janez Korošec Fotografija: Dejan Hren in SRK Pulz (z dovoljenjem) Organizacija: SRK Pulz (Denis Mirković)   V soboto, 16.septembra 2016 smo bili Rating: 0
You Are Here: Home » Novice » Brijoni Adventure Race – poročilo

Brijoni Adventure Race – poročilo

Besedilo: Janez Korošec

Fotografija: Dejan Hren in SRK Pulz

(z dovoljenjem)

Organizacija: SRK Pulz (Denis Mirković)

 

dejanhren-bar-2016-0069

V soboto, 16.septembra 2016 smo bili na pravem športnem sladkorčku imenovanem Briuni Adventure Race. Društvo »ŠRK Pulz« je pod dirigirko Denisa Mirkovića pripravilo učno uro, kako se naredi simpatična pustolovska tekma.

Vztrajno oglaševanje (po FB), privlačna lokacija in nenazadnje Ime dirke (Briuni, Istra) so bili samo začetek zgodbe, ki ga je bilo potrebno potrditi z dobro organizacijo. In uspelo jim je. Več kot 100 prijavljenih ekip na pustolovščini!! Čestitke organizatorjem, prostovoljcem in tekmovalcem, še posebej tistim, ki so bili prvič na taki tekmi. Prepričani smo, da je mnoge pritegnil koncept adventure race-ja in da bo šport živahno razvijal naprej.

In kaj se je sploh počelo na pustolovski tekmi na Brionih J

Velik del trase je potekal po Briunih.

Najprej so nas »ultraše-80km« iz Fažane odpeljali z barko na otok Veliki Briun … udobno, a ne J ?

Potem je sledil kratek sestanek ekip in start. Najprej smo tekli iz Velikega na Mali Briun (vmes smo seveda morali po amfibijsko preplavati 160metrov), na Malem Briunu, pa je potekala trasa mimo 4 kontrol, ki so omogočile tako tek čez livade, gozd, zanimive vojaške položaje, kakor tudi po lepo prehodni obali.

Na koncu »pustolovskega ogleda« simpatičnega Malega Briuna smo pritekli do lepega zalivčka in čolnov, kjer so nas obvestili, da veslanje med majhnimi otočki na zahodni strani Brionov odpade zaradi premočnega vetra. Tudi prav, zato smo veslali nazaj na Veliki Briun, kjer se je pravi treking šele začel. Bil je to izjemno zanimiv tek čez 14 kontrolnih točk, ki so nam prikazale veliki Briun bolje, kot ga je to mogoče prikazati v katerem koli turističnem programu. Izmenjevale so se mnoge livade, pa lepi gozdovi, majhni vrhiči z ruševinami, brijonski kamnolomi, stare utrdbe in rimske naselbine, simpatični zalivi, pa tek čez golf igrišče in vrtovi živali. Zdaj si bil v gozdu, pa kmalu spet na stezah ali asfaltni potki, po kateri sicer vozi turistični vlakec.

Med tem trekingom je bila vmes tudi podvodna orientacija. Tu je en tekmovalec plaval (pri naju Blaž) in pod vodo iskal kontrole, do katerih se je moral potopiti na ca. 4m globoko in tam perforirati kartonček, drugi pa naj bi ga usmerjal). Poleg trekinga smo na eni KT izvajali tudi zanimivo mikro-orientacijo v starodavnem naselbini (med zidovi in prehodi).

 

Na Brijonih torej ničesar ni manjkalo! A sledil je še drugi celinski del dirke.

 

Celinski del trase.

 

Ponovno smo pritekli do kajakov in odveslali na kopno – v Fažano, kjer je bilo v živahnem mestecu ta dopoldan vse veselo – tu so bili navijači, pa turisti in seveda tranzicijska cona (tudi kasnejši cilj s spikerjem in glasbo), kjer so nas čakala kolesa. A še prej smo opravili z O-tekom po mestecu Fažani. To ni bilo naporno, saj so bile razdalje med KT-ju v uličicah majhne.

Nato pa je sledil kolesarski del po celinski Istri okoli Fažane. A še zdaleč nismo le kolesarili. Že kmalu nas je trasa pripeljala v adrenalinski/pustolovski park, kjer so nas čakale bolj ali manj težavne proge v zraku med drevesi in plezanje po umetni steni.

 

Šele nato je sledilo pustolovsko kolesarjenje, ker je bilo potrebno skrbno izprati pot, da si dosegel vseh 16 kolesarskih kontrolnih točk. Točke so bile domiselno nastavljene (med nasadim oljk, lovske preže, cerkvice, vodna zajetja, utrdba (v eni smo morali celo z lučkami poiskati dodatne kontrole).

 

dejanhren-bar-2016-9208

 

Tako smo se po 7 in več urah prebili do cilja v centru Fažane, kjer je bilo seveda zelo živahno in veselo.

 

Pregled disciplin po vrstnem redu in zaključek.

Tek – plavanje – treking – kostering – tek – veslanje – treking – plavanje – potapljanje – mikroorientacija v razvalinah – tek – kostering – tek – treking – mikrorientacija v razvalinah – veslanje – orinetacijski urbani tek – (abzail) – kolesarjanje – adventure park (steza) – plezanje – kolesarjanje – mikroorientacija v razvalinah – kolesarjenje

Za nami je torej zelo lepa tekma, ki si jo bomo zapomnili po dobri organizaciji in veliki udeležbi. Vse to pa nas navdaja z optimizmom, da se AR pri nas in v okolici spet vrača v stare dobre čase.

dejanhren-bar-2016-9690

 

 

About The Author

Number of Entries : 46

Leave a Comment

© 2011 Powered By Wordpress, Goodnews Theme By Momizat Team

Scroll to top